Ženy okradli pri nákupoch. Blížia sa Vianoce – pozor na peňaženky a zlodejov. Celokrajská dopravná akcia

08.12.2009 Celý región

Ženy okradli pri nákupoch: Popradskí policajti vyšetrujú dve krádeže, pri ktorých páchateľ využil nepozornosť nakupujúcich žien.
V jednom z nákupných stredísk v Poprade nakupovala včera v čase okolo 13:00 h 64 ročná žena. So sebou mala aj detský kočík, z ktorého jej počas nákupu doposiaľ neznámy páchateľ ukradol dámsku peňaženku s peniazmi a osobnými dokladmi. Okradnutej žene vznikla škoda 180. - €.
V podvečerných hodinách sa podobná krádež stala aj v inom popradskom nákupnom centre. Z detského kočíka ukradol zatiaľ neznámy páchateľ nakupujúcej Popradčanke kabelku. V nej mala 36 ročná žena peňaženku s peniazmi, osobné doklady, okuliare a mobilný telefón. Spôsobená škoda je vyčíslená na 376. - €.

Blížia sa Vianoce – pozor na peňaženky a zlodejov
Predvianočný čas je pre vreckárov najlepším obdobím roka. Takmer všetci sa vyberáme na nákupy s väčším množstvom peňazí a mysliac na Vianoce zabúdame na ostražitosť. Vreckári najradšej pracujú tam, kde je najväčšia tlačenica a nával ľudí:
- na vianočných trhoch, v obchodoch, či v autobusoch. Ako obete si vyberajú zamyslených ľudí, žien zaujatých deťmi, nákupmi, alebo zahĺbených do rozhovoru.
Vreckári sa usilujú, aby sa neodlišovali svojím vzhľadom. Pracujú sami alebo v skupinách. Kradnú nielen mladí ľudia, ale aj starší, nielen muži, ale aj ženy alebo „vyučené deti“.
Ak patríte do okruhu osôb, ktoré môžu byť ohrozené viac ako iní, buďte opatrnejší. Opatrnosť je najlepšia prevencia. Preto prijmite niekoľko rád, ako nedať šancu zlodejom a vyhnúť sa nepríjemnej skúsenosti:

- Kabelku a tašky si vždy zapínajte. Najlepšie sú tašky s dvojitým zapínaním, napr. so zipsom aj prackou, zips môžete dodatočne zabezpečiť karabínkou, ktorú pripnete o krúžok, držiaci remeň tašky, alebo ak máte iný typ tašky alebo kabelky tak na mieste, kde sa taška zapína, ju pridržiavajte rukou,
- Usilujte sa držať tašku pred sebou alebo pod pazuchou,
- Nenechávajte peňaženku navrchu v kabelke, alebo v nákupnej taške, nenoste ju
ani v priehľadných taškách, či sieťkach,
- Nenechávajte peňaženku alebo kabelku pri platení alebo prezeraní tovaru bez dozoru. Ak máte veľa balíčkov, preveste si kabelku tak, aby ste ju mali na bruchu a uzáver nasmerujte k sebe.
- Občas skontrolujte uzatváranie svojich tašiek, nenoste ich len tak prehodené cez plece, hlavne v mestskej hromadnej doprave, linkách SAD a v nákupných strediskách.
- Nikdy nenoste peňaženku v bočnom vrecku kabáta a nedržte peniaze na jednom mieste,
- Keď cítite, že ľudia okolo vás sa začínajú tlačiť a cítite, že niekto do vás vráža, presuňte sa na iné miesto a pevne si pridržiavajte tašku.

Strata peňazí nie je jediným dôsledkom Vašej neopatrnosti, môžete prísť aj o doklady (občiansky preukaz, cestovný pas, kreditné karty a pod. ), či kľúče od auta, bytu a iné cennosti. Stratu, či krádež dokladov nahláste ihneď na polícii na t. č. 158, alebo najbližšom obvodnom oddelení Policajného zboru.

Celokrajská dopravná akcia:
Počas včerajšieho dopoludnia vykonali policajti na území Prešovského kraja celokrajskú dopravnú akciu.
Policajti sa počas akcie zamerali najmä na dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov vodičmi pred alebo počas jazdy. Celkovo policajti zistili 97 rôznych priestupkov, z ktorých 84 vyriešili v blokovom konaní, ostatné dohováraním. U 4 vodičov bola dychová skúška na alkohol pozitívna.
 

Vyberte región